FGY_9242.JPG

Bemutatkozik a bölcsőde!

Bölcsődénk sajátos arculatának kialakításában meghatározó szerepe van a bölcsődei nevelés-gondozás szakmai szabályozásának (Módszertani levél 2012) és a Benjámin óvoda pedagógiai programjának, hiszen az óvoda-bölcsőde közös intézményként működik a 2014-15-ös nevelési évtől. 

Régi vágy teljesült azáltal, hogy lehetőség nyílt számunkra a kisgyermekek 20 hetes kortól 3 éves korig történő szakszerű nevelése, gondozása is. 

Helyzetünk különlegessége, hogy gyermekeink Budapest egész területéről jönnek hozzánk. 

Technikai feltételek

A bölcsődei csoport a meglévő óvodai épület legbékésebb szárnyán kapott helyet, egy teljesen különálló épületrészben.

A bölcsődei csoport egy nagy játszószobával rendelkezik, ehhez kapcsolódik az átadó, a fürdőszoba, a babakocsi-tároló, a raktár és az egyéb mellékhelyiségek. 

A csoportszoba közvetlenül kapcsolódik az udvarhoz. 

A bútorzat természetes anyagból, fából készült. Mérete igazodik a gyermekek életkorához. A bútorok nyitott polcain elhelyezkedő játékok a gyermekek számára elérhető magasságban találhatók, önállóan választhatnak közülük. A székek és asztalok mérete lehetővé teszi a gyermekek önálló étkezését és megfelelő testtartásban való ülését. A délutáni pihenettő alvást a Wesco ágyak szolgálják. 

A gyermeköltöző, a fürdőszoba és a gyerekszoba eszközei a Módszertani levél előírásainak megfelelően készültek el, és töltődte meg tartalommal és a szülők, gyermekek és kisgyermeknevelők kényelmét szolgálják.

Kivitelezésük balesetmentes, esztétikus környezetet mutatnak.

Egyéb helyiségek: személyzeti öltözők, és zuhanyozók, WC-k, orvosi szoba elkülönítővel az óvoda épületén belül az emeleti részen találhatóak.

Az udvaron található nagymozgást segítő játékok az EU követelményeknek megfelelnek. Az udvar egy része füves terület, egy része pedig sportolásra is alkalmas Recortan borítást kapott. 

A lombos fák és árnyékolók lehetővé teszik, hogy a gyermekek szinte az egész napjukat a szabad levegőn töltsék, ha az időjárás arra alkalmas.

Játékaink mérete, súlya, alakja, tisztíthatósága az előírásoknak megfelel. Megtalálhatóak a konstruáló játékok, nagymozgásos játékok, húzogatók, tologatók, üreges játékok, kerti játékok, babák, macik, állatfigurák, Használati eszközök (lábasok, tányérok, poharak, sziták, szűrők), könyvek, alkotó játék eszközei (zsírkréta, ceruza, filctoll, gyurma), szerepjáték kellékei, zenei hangot adó eszközök, hangszerek. 

 

Személyi feltételek 

  • Három, kisgyermekgondozó képesítéssel rendelkező nevelő látja el a 14 gyereket. 
  • Az óvoda orvosa és védőnője rendszeresen figyelemmel kíséri a bölcsődés korú gyermekek fejlődését is.
  • Az egyéb feladatokat, mint gazdasági vezetés, bölcsőde vezetés az óvoda-bölcsőde közös intézmény vezetése látja el. 
  • A bölcsődés korosztálynak és a zsidó vallásnak megfelelő kóser étkezést a B.ZS.H. központi konyha biztosítja.

 

A családok segítése érdekében a szülők munkaideje alatt partneri kapcsolat kialakításával biztosítjuk a gyermekek harmonikus, kiegyensúlyozott biztonságos, és szeretetet nyújtó gondoskodást. 

A kisgyermeknevelő legfőbb feladata: 

  1. a gyermek egyéni kompetenciájának fejlesztése, esetleges lemaradások és/vagy tehetséggondozás figyelemmel kisérése;
  2. „saját” gyermeknevelő rendszer, felmenő rendszer, csoport és hely állandóság fokozatos beszoktatás biztosítása;
  3. biztonságos és tevékenységre motiváló személyi és tárgyi környezet, próbálkozások bátorítása, egyes élethelyzetek átláthatóvá, befogadhatóvá tétele;
  4. örömteli, együtt töltött idő alatt a gyermek bevonása a gondozás menetébe, melynek során megteremtjük az óvodába lépéshez szükséges alapokat.

Kisgyermeknevelőink is készek az innovációra. Tudatosan, tervszerűen szervezik a bölcsődei csoport életét, szakmai programját, amely szorosan kapcsolódik a gondozás-nevelés alapelveihez és az intézmény vallási előírásaihoz.